petek, 26. september 2008

Doma narejene štampiljke

Štampiljke so drage. Grdo drage :((( Vendar pa se lahko veliko prihrani, če kakšno naredimo doma. Te štampiljke pa so nam še bolj cenjene, saj so unikatne, ker smo jih naredili sami.

Že pred leti sem dobila od mojih zlatih sestric za novo leto mali komplet za grafiko. Linolej je bil hitro porabljen, ker pa nisem vedela, kje bi ga dobila še kaj, sem nožke pospravila.
No, letos sem spet nekaj brskala po tisti škatli in jih našla. V Levčku sem kupila linolej in naredila prvo grafiko po več letih. To je Fiskarsov metuljček.

No, ja ... če nimaš preše, se moraš nekako znajti. Jaz sem odtis dobro zvaljčkala z barvo za linotisk, linolej položila na list, na katerem sem želela odtis, čez sem dala peki papir in dobro pritisnila z vajlarjem za pecivo :) Ja, znajti se je treba.
Ker je bila "preša" provizorična, je bilo treba narediti več odtisov, da sem dobila enega lepega.




Vendar so ti nožki za linolej veliko bolj primerni za izrezovanje štampiljk iz radirke.
Postopek je popolnoma enak kot za grafiko. Le da tukaj delamo odtis s pomočjo črnila in blazinice - blazinice za štampiljke.



No, potem smo na Otočku "našle" adigraf - nadomestek za linolej.
Je zelena guma, ki se sicer malce težje reže, se pa da delat tako štampiljke, kot grafiko.
Da ne pozabim vsestranske uporabnosti adigrafa - odličen je kot podlaga za embosiranje pri pergamentni tehniki. Prav tako je odličen kot podlaga za embosiranje pri nestijih.
Pola adigrafa se lahko uporablja kot podlaga za rezanje ...

Še zadnja danes bo nastopila mos guma - to je tista pena, debela nekje 3 mm, različnih barv, ki se lahko tudi reže. Je zelo prijazen material, saj lahko z njo narediš lepe kolaže.
Mos guma je žal malček predebela, da bi se jo dalo izrezati s štancami ;( vendar ni predebela za hroščka. Hrošček jo lepo reže. Najprej sem nameravala te rožice uporabiti kot okrasek za čestitke, potem pa se mi je utrnila ideja - ŠTAMPILKEEEEE!!!!
Torej - s hroščkom in šablonami izrezani motivi, s sekundnim lepilom prilepljeni na pluto (pluta je bila prva stvar, ki mi je prišla pod roke - lahko bo prilepili na karkoli dovolj trdnega, pa tudi sekundno lepilo je bilo prvo pri roki). Pluto sem še obrezala in voila ... štampiljka je tu :))))

Odtisi so sicer lepi, vendar se pozna, da niso gladki in da je to bila pena.
Lepo bi prosila, če kdorkoli ve, katero stvar bi odrezala s hroščkom, da bi bil odtis raven, gladek.


8 komentarjev:

  1. joooj, pa ti si polna idej :))))

    super, res krasne 'zvijače' :)))

    Princeska

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke za idejo!

    OdgovoriIzbriši
  3. :) bi bila vesela, če ima še katera kakšno idejo za doma narejene štampiljke :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj pa, če bi izrezala štampiljko iz odslužene zračnice? Če jo kje najdeš. Zdi se mi, da sem enkrat davno nazaj tako delala, vendar se ne spomnim, kako čist je bil odtis.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uau, dobra ideja :) samo zračnic pa nimam :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow, odlična ideja i odličan konačan rezultat! Kako si samo precizno to napravila, svaka ti čast, bravo majstorice :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sama jih izdelujem iz fimo mase spečem ter z brusnim papirjem popravim, če je potrebno. Poskusi!

    OdgovoriIzbriši