petek, 12. september 2014

Simona za Mavelu.com: Knjižno kazalo za pravega moljčka




Pozdravljene ustvarjalke in ustvarjalci! 


V tokratni objavi vam bom pokazala še eno tehniko ustvarjanja z Multi medium gelom. Da pa bo bolj zanimivo, pa vam bom predstavila še en način uporabe alkoholnih inkov.




Alkoholne inke lahko uporabljamo na katerikoli neporozni površini - gloss papir, papir s srebrno folijo, kraft glassine papir, prozorna folija oz. acetat, kovinske škatlice, kovinska folija, ploščice, steklo... vsepovsod, kjer se nam ink ne bo takoj vpil v površino.
 
Ampak, ali lahko inke uporabljamo tudi na navadnem papirju, celo akvarelnem? Lahko!


Andy Skinner, je pripravil enostaven video, v katerem prikazuje tehniko, s katero delamo ozadje z alkoholnimi inki na papirju. Postopek je popolnoma enostaven, potrebujete le banjico od sladoleda (oz. večjo plastično posodo, ki jo ne uporabljate za hrano), hladno vodo, inke in papir. 

Predlagam, da za prvič uporabite manjši manila tagec ali pa si narežete trši papir.




Jaz sem packala kar na pultu ob pomivalnem koritu, za kar mi je bilo kasneje malce žal, ker je bilo kar nekaj drgnjenja, da sem vse očistila. Delovno površino si primerno zaščitite :) 

Po navodilih iz videa sem si v banjico od sladoleda natočila hladno vodo in nanjo nakapljala nekaj barv. Na začetku sem bila kar pogumna in sem nakapljala kar vse barve po vrsti. Nato pa sem ugotovila, da so mi bolj všeč rumeno rjavi odtenki, med njimi pa nežni rdeči, turkizni in zeleni odtenki.
 
Ob eksperimentiranju sem ugotovila, da se inki najlepše primejo na papir, če si s potapljanjem nekako srednje hiter - torej ne prehiter (ink se raztrga) in ne prepočasen (ink se raztopi v vodi in je nato vse skupaj slabše vidno). S primerno hitrostjo boste dobili lep vzorček, kot ste ga nakapljali v vodo.
 
Tagce sem nato odlagala na papirnate brisače, da so se osušili.


Opazili boste tudi, da bo vsak tagec obarvan iz sprednje in zadnje strani - spredaj bodo barve bolj intenzivne, bolj povezane, zadaj pa bodo barve manj intenzivne, vzorec pa ne bo izrazit.




Priporočam, da tagec ne potapljate predolgo in ga čimprej izvlečete iz vode, saj vam bo drugače popolnoma premočil in se bo veliko bolj uvihal.




Tudi takšne hude kontraste lahko ustvarite. 

Pripravite si več tagcev oz. koščkov papirja in si dajte duška pri packanju - preizkusite prav vse, kar se vam porodi v mislih. 

Meni npr. so zelo všeč vzorčki, kjer kapnem najprej temnejšo barvo, nato pa v sredino kapljice kapnem še svetlejšo barvo.




Tagce dobro osušite. Najbolje je, da jih pustite kakšen dan ali dva pri miru, saj se zelo počasi sušijo. 

Morda ne bi bilo slabo, če bi jih med sušenjem obtežili - jaz jih nisem in so zato so ostali zvihrani in nikakor nočejo biti popolnoma ravni.
Ko imate tagce pripravljene in osušene, si lahko iz njih naredite npr. knjižna kazala, ali pa jih okrasite. Lahko jih tudi uporabite za izrezovanje motivov, npr. jesenskih listov.




S pomočjo memorx box šablone in spatule sem nanesla gel na tagec. Gel sem pustila čez noč, da se je dobro posušil. 
Šablono je dobro takoj oprati, saj se vam bo drugače gel nanjo prijel. Prav tako bodite s šablono nežni, saj jo lahko poškodujete.

Dobro je, če si šablono narahlo pritrdite na tag, da se vam ob nanašanju gela ne premika.





Tag sem osenčila z broken china distress blazinico in s krpico obrisala po črkah. Tako sem ustvarila kontrast ozadja. Ob robovih sem senčila še z vintage photo.



 
Na zadnji strani sem s pomočjo šablone s palčko in vintage photo napisala ime. 
Ko se je ink posušil, sem črke premazala še z glossy accent, da je ime dobilo "globino".
Moja fanta sta nato naštempljala še rob, ga nacefrala in se še malo poigrala s parimi štampiljkami, jaz pa sem se poigrala z mojim novim pripomočkom, izdelovalcem nalepk

Dodali smo le še trakec in kazali sta pripravljeni.




Izdelovanje knjižnih kazal na tak način je res zamudno, saj samo za sušenje porabite kar nekaj časa. 
Če pa boste nad tehniko vsaj pol toliko navdušeni, kot sta bila moja fanta in jaz, ste na dobri poti :)





Do naslednjič ... radi se imejte ♥♥♥



Uporabila sem izdelke, ki so prikazani spodaj. Če vas kateri od izdelkov malo bolj zanima, lahko kliknete na sličico izdelka in povezalo vas bo na njegovo stran, kjer najdete dodatne informacije.




6 komentarjev:

  1. Hvala lepa za to učno uro. Bo prišla sigurno prav. Jaz sem že sedaj navdušena, kaj šele bo, ko bom začela packati. Hvala.čao

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za tale nazoren prikaz postopka izdelave. Efekti, ki si jih dobila s tole tehniko so fantastični. :-) Pri moji neučakanosti bi se verjetno tagci še veliko bolj vihali. :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Uau, tole pa je bil projekt, krasen izzid, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Če je na koncu izdelek tako čudovit kot vaša kazala, je vredno truda in časa. Krasna objava. Lp

    OdgovoriIzbriši