sreda, 1. december 2010

izziv #18



Lili pravi, da naj bo tokrat rdeča barva. Malo tudi zaradi simbolike 1. decembra. No, rdeče pentljice sicer nisem dala nikamor, ampak nekaj pa le je rdečega :))



V spodnjem predalu nekje zadaj sem našla znani paketek izpred štirih let. Takrat sem namreč iz odpadne embalaže nove posteljice naredila 48 vrečic za adventni koledar - enega sem naredila za nečaka in nečakinjo, drugega pa sem hotela narediti za moja fanta, vendar sem se premislila, ko smo dobili v dar čokoladnega ... ampak čez štiri leta pride vse prav in vesela sem, da sem vrečice prihranila. No, po resnici povedano, je imel Matevž takrat dobri dve leti, Jakob pa še ni niti hodil.



Vrečice sem posenčila (ja ..... vem .... itak da moram zmeraj packat do onemoglosti) s tea dye distressom, krogca sta large scallop, številke so CB Curls and Swirls, štanca snežinke je od Marthe Stewart.



Čeprav nosi vsaka vrečica sladkarijo, si jih bosta morala prislužiti. Za vsak dan do božiča sem namreč naredila seznam opravil ali bolje rečeno ustvarjalnih nalog, ki jih bosta morala opraviti, da se bosta lahko dokopala do sladkega :)
Navodila sem napisala tudi z opombami zase, kje najti idejo ali postopek izdelave. Tokrat sem se skoraj povsem oprla na Prostočasnik in na ustvarjalne knjigice Rade Kos.



In kaj skrivajo navodila?

1. sreda:
Od danes pa do božiča bomo vsak dan odprli eno vrečico in se tako pripravili na veselo decembersko praznovanje in na prihod treh dobrih mož. V vrečici vaju bo čakalo navodilo z nalogo, ki jo morata tisti dan opraviti. Za uspešno opravljeno nalogo bosta dobila posladek.

Danes ima rojstni dan Taja. Zapojta ji pesmico.
Mami vama bo pokazala, kako se izrezujejo snežinke - naredita jih dovolj, da bomo lahko z njimi okrasili okna. Če želita, jih lahko tudi pobarvata.

2. četrtek:
Igrajmo se človek ne jezi se! in pečemo piškotke.

3. petek:
Danes godujeta stric Franci in Šacko. Čestitajta jima za god.
Iz kartona za mleko si naredita akvarij. Pobarvajta ga. Naredita tudi ribe in magnetni trnek - tekmujta, kdo bo ulovil več rib (prostočasnik 4).

4. sobota:
Danes goduje sv. Barbara. Čestitajta teti za god, nato pa pojdita z mami na sprehod in urežita par vej sadnega drevja (češnja, višnja, breskev, marelica in obvezno forzicija) in jih postavita na toplo v kozarec z vodo. Mami vama bo povedala zakaj :)

5. nedelja:
Danes ponoči nas bo obiskal Miklavž. Da mu bo na obisku bolj prijetno, pospravimo stanovanje, ga okrasimo, postavimo smrekico in pod njo dva peharčka, da bo imel Miklavž kam postaviti darilca za vaju.
Da pa bo Miklavžu pri nas lepo in bo želel priti še kdaj, mu specita medene parkeljčke in piškotke ter prižgita lučke.

6. ponedeljek:
Dan lepih besed: ker nas je ponoči obiskal Miklavž in nam prinesel darila, bodimo danes prijazni eden do drugega, poklanjajmo objemčke in poljubčke.
Igrajmo se človek ne jezi se!

7. torek:
Nahranita lačne ptičke - naredita pogače za ptičke (prostočasnik 18). Ko otrdijo, jih obesita na veje pred oknom.
Med tem, ko čakata da pogačice otrdijo, naredita pisane ptičke iz lepenke (prostočasnik 11).

8. sreda:
Mami vama bo pokazala, kako se izdela smrekica iz papirja. Pomagajta ji izrezovati kroge iz časopisnega papirja v različnih velikostih.

9. četrtek:
Igrajmo se človek ne jezi se! in pečemo piškotke.

10. petek:
Iz das mase izdelajta prašička za srečo, pikapolonico (lahko tudi iz orehove lupinice). Lahko naredita še kakšnega snežaka (prostočasnik 6, drobna božična presenečenja).

11. sobota:
Danes, če bo lepo vreme, pojdita na sprehod v gozd in naberita mah za jaslice.
Poiščita še kakšno lepo vejo in kasneje pomagajta mami, da jo bo narezala. Odrezke bosta potrebovala za nalogo v naslednjih dneh.
Nahecajta Tajo, da naredi buhteljne :) seveda bi bilo lepo, če ji bosta pri tem tudi pomagala.

12. nedelja:
Iz mavca naredita svečnike. Ne pozabita vliti mavca še v podstavke za eno izmed naslednjih nalog (skutica, palčka za ražnjič)




13. ponedeljek:
Na god sv. Lucije posadimo božično žito. Da bo žito zraslo v lepi posodici, okrasita malo konzervo od tune ali paštete z barvastim papirjem. Lahko si pomagata tudi s štancami.
Na oknu prižgemo svečko - Lucija je zavetnica svetlobe, luči.

14. torek:
Že znata lepo šivati? Vesta kaj je objemček? Naredita si to lepo igračko, da vaju bo grela v postelji (jelenček v prostočasniku 10).

15. sreda:
Izdelajta božični gozd (mojstrovine iz papirja, str. 52 - smrekice natakneta na ulitke, ki sta jih naredila v nedeljo).

16. četrtek:
Igrajmo se človek ne jezi se! in pečemo piškotke.

17. petek:
iz das mase izdelajta vulkan in ga pobarvajta.
Danes bosta z mami v kuhinji delala kemijske eksperimente.

18. sobota:
(REZERVA: Danes, če bo lepo vreme, pojdita na sprehod v gozd in naberita mah za jaslice.
Poiščita še kakšno lepo vejo in kasneje pomagajta mami, da jo bo narezala in pobrusila. Odrezke bosta potrebovala za nalogo v naslednjih dneh.)
Ker nas čaka naporen teden, si privoščita doooolg sprehod po gozdu. Poskusita poiskati različne storže, želodke, šipek ...


19. nedelja:
Iz odrezkov veje naredita snežake in z njimi okrasita okensko polico v kuhinji, smrekico ali pa obesita kakšnega na vrvico, kjer manjkajo že odprte vrečice adventnega koledarja (ustvarjajmo z naravnimi materiali)

20. ponedeljek:
Danes je en tak prav poseben angelski dan :) naredita še vidva kakšnega (ustvarjajmo z naravnimi materiali, drobna božična presenečenja, prostočasnik 18).

21. torek:
Izdelava drobnega darilca za učiteljice/vzgojiteljice (lovilček? explosion box?)
Naredita božička možiceljna in ga obesita na smrekico (drobna božična presenečenja).

22. sreda:
Z mami naredita novoletne čestitke za učiteljice, vzgojiteljice, Jašo, Jasmino, Žano, Lovrota in Tomaža. Naredita še kakšno za sošolce. (ustvarjajmo z otroki - tiskan snežak)

23. četrtek:
Igrajmo se človek ne jezi se! in pečemo piškotke.

24. petek:
Danes je zadnji dan pred božičem. Pri Taji pomagajta pospraviti dnevno sobo in pomagajta pripraviti, postaviti in okrasiti smrekico ter postaviti jaslice.
Želim vama nadvse prijeten dan :)




To bi bila letošnja "groba" navodila. Nekje vmes bom še dopisala ogled jaslic v Novem mestu, ogled Ljubljane, mogoče živalski vrt pozimi, mogoče kakšno kopanje ... še dobro, da Matevž še ne bere tako, kot bi bilo treba in si letos še lahko privoščim vmesne popravke :)
Ker imamo določene dneve v tednu obveznosti (glasbena v četrtek) ali pa smo čez vikend pri moji mami, so prilagojene tudi aktivnosti.



:) pa še moja vesela kuštravca, ki bosta za Miklavža med drugim dobila tudi poseben tretma pri frizerju :)) En je rocker, drugi pa Spiderman :)))



Kako pa pri vas praznujete veseli december? Naredite adventni koledar? Se v njemu skriva še kaj več kot sladkarije?


Pokukajte še k Manueli in Lili in na CRAFT-alnici sodelujte v izzivu!
.
.
.
.
Do naslednjič ... radi se imejte ♥ ♥ ♥

25 komentarjev:

  1. Tvoj koledar je nekaj posebnega. Všeč so mi naloge za vsak dan. Da ni samo darilo.
    Koledarja ne delam, ker nimava otrok, nečak in nečakinj je preveč :)
    Bom se potrudila glede tvojega zadnjega navodila ♥♥♥

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno!!!
    Dečki su preslatki!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasen koledar si anredila in naloge podobne našim. S tem , d aje naš Matevž letos rekel, da on ima najraje, če mora iskat kaj po hiši 8 kakšno darilce), da ne kakšnih nalog dajt v stilu, d aje treba pospraviti sobo za Miklavža ali kaj podobnega :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super si naredila, všeč so mi zabavne naloge in to, da je treba sladkarije prislužiti :)).
    Sama Adventnega koledarja ne izdelujem, dokler sem pa kupovala čokoladndnega so pa moji takrat še kratkohlačniki čokoladice na skrivaj pojedli pred predvidenimi dnevi in potem prave simbolike sploh ni bilo :(.

    OdgovoriIzbriši
  5. To pa je definitivno najlepši in najboljši adventni koledar kar sem jih kdaj videla!
    Super ideja, si velja zapomnit, če bova kdaj le imela otroke :-))

    OdgovoriIzbriši
  6. Čudovita ideja! Moram priznati, da sem prebrala vse naloge in ugotovila, da vam ne bo prav nič dolgčas in da se boste super zabavali ob nalogah.
    Hvala ti tudi z nasvetom, kdaj se seje žito. Vsako leto sem namreč prepozna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super ideja, da si morata mala dva čokoladice "zaslužiti". Upam, da jima vse naloge uspe uspešno opraviti, da boste vsi prijetno preživeli december in se vmes še posladkali.

    OdgovoriIzbriši
  8. Vaavvv, the best si to naredila! December bo tako še bolj zanimiv in poln dogodivščin, ki bosta tvojima škratkoma ostala za vedno v spominu...

    OdgovoriIzbriši
  9. Čudovito si tole naredila.
    Všeč mi je z vsemi temi nalogami in ta prisrčno preprost natur videz.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako dobro! I ja bih takav kalendar! :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Lepo narejen koledarček in super naloge. Dokler so bili moji manjši sem delala koledarje zdaj pa ne več. Pa še takrat so jih malo prehitro praznili:):)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ob taki objavi skoraj nimam besed. Zelo izvirno, dobila sem veliko idej, hvala za zapisano, res. LP

    OdgovoriIzbriši
  13. O, kako luškano ;) Pri nas bosta letos vsak dan dobila po en okrasek, ki ga bosta obesila na okno. Tako bomo šteli (odštevali) do Božiča. Imamo pa tudi naloge in nekaj sladkega, včasih pa celo majhno darilce.

    OdgovoriIzbriši
  14. Sem z zanimanjem prebrala vse naloge in pri vas bo zabavno :)). Sam koledar odlična zamisel in lepo narejeno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja, jaz naredim za svojega velikega otroka - za mojo boljšop polovico, samo se še ne ve, kdo je bolj vesel, on ali jaz, ki mu to nastavim :) Samo se ne potrudim s kakšnimi nalogami, čeprav ne bi bilo slabo :)) Pri vas je pa super dogajanje.

    OdgovoriIzbriši
  16. Krasna zamisel! Advent je čas pričakovanja, ko se zazremo vase in skušamo postati še boljši ... in tvoje vrečke nosijo prav ta adventni duh.

    OdgovoriIzbriši
  17. ojoj, kakšen podvig, kaka zamisel, čestitam ti..

    OdgovoriIzbriši
  18. Super, da si prišparala vrečkice. Čez 7 let vse pride prav, a ne? :)) No, tebi še malo prej. Si si pa zadala pravo decembrsko veseljačenje. :) Pri nas se nikoli nismo šli kaj preveč prazničnega. Obiski sorodnikov in prijateljev so vrhunec našega adventa. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Aja, pozabila sem ti povedati, da te na mojem blogu čaka nagradica. :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ostala skoraj brez besed...

    Navdušena nad idejo.....škoda je le da nimam več nadobudnežev...
    jo bom pa prihranila za naslednjo generacijo 8:) sej čez 7 let vse prav pride.

    PRAVA IDEJA!ČESTITKE

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlično si to naredila in naloge so super. Pri nas imamo podoben način, le da je aktivnost sama po sebi nagrada in nimamo nobenih sladkarij. že tako jih je preveč :o) Bosta pa dobili sem ter tja v žepku edventnega koledarja kakšno malenkost (gumice za lase, ko si bomo delali smešne frizure, nalepke za nohte, ko si bomo urejali nohte...)

    Poleg tega mojega koledarja pa sta dobili tudi playmobilov adventni koledar, v katerem dobita vsak dan eno igračko s katerimi nato dopolnjujeta Božičkovo hišico in hlevček.

    Luštna fanta imaš :o)

    OdgovoriIzbriši
  22. To je res dobra ideja!
    Najlepše želje Marlis

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga noja Simona:)
    tvoj blog vsakič z veseljem preberem in pregledam..BOŽANSKO..
    tako pridne mamice kot si ti, so le redke na svetu! lepo je, da širiš spretnosti na svoje potomce, saj to večkrat ljudje pozabijo, da lahko domače izdelani predmeti umsko zelo bogatijo otroka in kasneje odraslega človeka...vsi se radi spominjamo kako smo si doma v času otroštva kakšno igračo izdelali sami:)super zares super
    ..jaz žal na FB nisem več zraven, ker mi enostavno ni bilo več všeč:( ko sem hotela kakšno pomoč-informacijo o določenih stvareh, sem naletela ali na gluha ušesa ali pa na zavistno nadiranje, da naj niti približno ne izdelujem kar dela že on sam-tudi takšni so se večino spotikali, saj nobenemu ničesar ne krademo, ker je FB zastonj propaganda in če daješ svoje izdelke na vpogled kot tvoj hobby, zakaj potem ne bi delil zamisli, da lahko tudi drugi, ki želijo tak hobby, poskusijo in kaj izdelajo, res katastrofa....
    cricrut sem si nabavila iz anglije, prav tako cutellbug:).. še dobro, da sem zraven naročila nekaj paketkov lepega papirja, ker pri nas je zares revščina glede izbire vsega kar sodi zraven, sedaj se učimo in na slabšem papirju izrezujemo in čudimo kaj vse ta mašinca čara:)
    čeprav sem jaz bolj kuharica kot papirka imam trenutno le eno blog stran z recepti in slikcami končnih produktov:) ...treba bo še veliko dodajanja, vendar imam bolj malo časo, saj urejamo restavracijo, ki jo bo treba še kakšno leto pridno renovirati, saj so prostori centru MB v stari meščanski vili in zelo revni...ampak jaz sem hotela tak ambient-prostor...
    moj blog:http://vikyskitchen.posterous.com/#
    lep pozdravček Viktorija

    OdgovoriIzbriši