sreda, 9. marec 2011

izziv #25



:) skoraj bi pozabila, da je danes sreda ... no, nekaj minut pa res še.
Na CRAFT-alnici tokrat ustvarjamo za naše mamice.



V ponedeljek mi je Matevž še v avtu ves vesel razlagal, kako se učijo novo lepo pesmico za materinski dan, ki bo v torek in da mi jo ne sme še zapeti ... OK, Matevž ... jutri je 8. marec, dan žena, materinski dan pa je 25. marca. On pa trmasto nazaj ... ne, jutri je materinski dan!

Če bolje razmislim, smo včasih praznovali le dan žena. To je bil praznik, ko smo nastopali v dvorani, ko je vsak prispeval nekaj, da smo pokazali mamam, babicam, tetam, sosedam ... da znamo tudi kaj lepega zapeti, zaplesati, narisati, povedati, zaigrati, ko je bila dvorana polna žensk vseh starosti, brez moških :)
Ja, pred letom 1991. Nato so "od nekje" ponovno vpeljali praznovanje materinskega dne. 8. marec ni bil več to, kar je bil v Jugoslaviji. Proslave so postale manjše, za mamice. Tako velikih proslav v čast vseh žensk ni bilo več :(
Ne vem, kako je bilo drugje, vendar v moji rojstni vasici se je s samostojnostjo marsikaj spremenilo. Pa vendar ne grajam, ne tožim, svet gre naprej ... samo obujam spomine :)

Še o nečem razmišljam že četrto leto ... v vrtcu in OŠ smo okoli 8. marca vedno izdelovali nekaj na temo rožic, nato smo izdelke odnesli domov. Ne samo mamici, tudi starejši sestri, teti, mogoče sosedi, ki smo jo imeli radi.
Moja fanta prineseta domov kdaj pa kdaj kakšno reč, večinoma pa zbirajo v mapi in prineseta domov na koncu šolskega leta.
V treh letih vrtca sem bila vabljena samo na en Jakobov nastop za materinski dan in takrat od njega prejela srček. To je vse.

Moj spomin je še kako živ, ko sem v vrtcu in šoli na skrivaj pred mamo (učila je 3. razred) izdelovala čestitko in drobno darilce. Saj je vedela, kaj bo dobila, vendar mi je vedno dala vedeti, da je te male pozornosti neskončno vesela, da ceni ves moj trud. Pa čeprav je bil to na risalni list narisan zvonček, zraven pa mala vijolica ... ne vem, ali sem jaz tako občutljiva ali pa ne razumem teh novodobnih vzgojiteljev :(

No, za letos še nisem čisto obupala. Bom videla, če so v šoli kaj bolj "prijazni" do mamic.



Se še spomnite Hama perlic? Pred parimi leti so bile hit :)
No, pri nas so še vedno. Fanta jih obožujeta. Kot magnetek so pa tudi prikladno darilce.
Letos sta za 8. marec nesla v vrtec oz. šolo svojima vzgojiteljicama in učiteljicama hama rožico - magnetek. Žal teh štirih rožic nimam poslikanih, ker so prej smuknile v darilni papir. Naredila pa sta še zalogo za na hladilnik oz. za hitro darilce :)



Pokukajte še k Manueli, Lili in Janji na CRAFT-alnici sodelujte v izzivu!
.
.
.
.
Do naslednjič ... radi se imejte ♥ ♥ ♥

18 komentarjev:

  1. Ja, se strinjam s teboj o 8. marcu. Se mi zdi, da je res že vsega preveč danes in da ni prav nič čudno, da tudi otrokom ni jasno kako in kaj. Čestitka pa je prekrasna, v tvojem stilu ampak drugačna, sveža.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pridružujem se tebi in Vladki. Včasih, ko je bil samo 8. marec, se je v vrtcih, šolah ... bolj praznovalo. Pa je prišel Valentin, pa dan staršev oz. materinski dan ... in je vsega preveč. Se mi zdi, da je vse skupaj razvodenelo.
    Krasen izdelek si naredila za izziv.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moji hčeri sta že skoraj odrasli (ena nič več najstnica, druga pa zadnje leto), z vrtcem imamo pa same dobre izkušnje. Ročnega ustvarjanja, praznovanj in ostalih stvari je bilo toliko, da smo omaj dohajali. Pripravili so celo Cici opero v kateri so nastopali (peli in igrali na glasbila) samo otroci.... Še sedaj sem vzgijiteljicam neizmerno hvaležna za ves trud, pozornost in zagnanost, ki je potrebna pri takem projektu, da ne govorim o čustvih in ponosu staršev.
    Kar se pa čestitke tiče - naravnost krasna je.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jza sem pa žal že otrok obdobja, ko nimam več takega občutka za 8. marec - vendar se vseeno spomnim najbližjih žensk in jih obdarim s kakšno pozornostjo. In res je, večji poudarek je bil na materinski dan. Hmmm ... bom se naslednje leto za 8. marec še bolj potrudila!
    Tvoja voščilnica pa je Enkratna (ja, z velikim E!).

    OdgovoriIzbriši
  5. Se strinjam, da dandanes 8.marec kar rahlo tone v poplavi vseh teh t.i. praznikov.
    Tvoja voščilnica pa je ČU-DO-VI-TA!! Tako bogata in topla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tale rožica z metuljčkom je super fantastična! ♥ Všeč so mi vse te bele rožice na njej in zelenje pod njimi. ;)

    Lepo se imej,
    ⓂⒶⓃⓊⒺⓁⒶ

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo si zapisala in tvoj prispevek je enkraten. Mi smo imeli letos v petem razredu prekrasno predstavo, ki so jo zaigrali naši otroci, prav cel razred je sodeloval - Španska princesa. Naslednji dan so nastopali še 3x, za tamale učence pa velike in drugi teden so jih povabili še v osrednjo knjižnico v Celje, da pridejo zaigrat. Na koncu smo dobile prekrasno sliko iz das mase in tulipan. Ko so enkrat na predmetni stopnji je pa konec vsega.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uhh, tole se pa bere, kot da smo že pošteno stare :))))) Ne, pa saj je res. Tudi jaz se iz otroštva spomnim praznovanj 8.marca, ko se je iz cvetličarne vila vrsta moških, ki so kupovali nageljčke za žene, mame, hčere.. Otroci pa smo pripravili veliko predstavo v lokalnem domu svobode.. Več ko je tovrstnih praznikov, manj se jih opazi. Pa naj bo zato praznik vsak dan.
    Tvoja čestitka pa je kot vedno čudovita. Rada imam tvoje izdelke. ♥

    OdgovoriIzbriši
  9. Se strinjam s tvojim razmišljanjem. Tudi meni so se v spomin prikradli dnevi iz otroštva, ko smo pripravljali predstave in izdelke za osmi marec. Ja, prav luštno je bilo, sedaj pa je tega res preveč. Tvoja čestitka pa je zopet v meni ljubih barvah in v tvojem stilu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Voščilnica je izredno lepa.

    Se strinjam s teboj. Sama še danes hranim voščilnice in izdelke, ki sta mi jih poklonila, moja sedaj že odrasla otroka. Lp

    OdgovoriIzbriši
  11. v vrtcih in šolah je dogajanje in ustvarjanje verjetno precej sorazmerno z voljo, domišljijo in zagnanostjo vzgojiteljic in učiteljic.
    včasih smo res praznovali le nekaj praznikov, a tiste tako, da pomnimo. cele mesece smo vadili pesmice, deklamacije in še kaj... zdaj imamo toliko praznikov in "praznikov", da se ne znajedemo ne mi, kaj šele otroci.

    OdgovoriIzbriši
  12. Prelepa rožičasta voščilnica za mamico.

    Se moram pa kar strinjati z napisanim, včasih smo otroci šoli izdelovali lepe izdelke in jih potem nosili domov in ob praznikih obdarovali svoje drage.
    Moja mami še danes hrani v veliki beli škatli vse izdelke, ki sva jih s sestro izdelali v šoli zanjo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Glede 8.marca se s tabo še kako strinjam. Materinskega dneva sploh ne poznam. Mi je še bolj kupljen od Valentinovega :P

    OdgovoriIzbriši
  14. Na čudovito osnovo čestitke si dodala bogate cvetove v barvi smetane, ki naredijo čestitko tako kipečo in polno tega, kar želimo vsi podariti svoji mami.

    Razmišljanje glede dneva žena je meni lastno. Kot otroci smo ta dan doživljali res bolj polno in žene okoli nas prav tako. LP:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sem šele zdaj opazila kako luštno rožico ti je uspelo naredit za craftalnico in 8.marec ... se patudi jaz strinjam, da 8. marec ni več to kar je bil ...

    OdgovoriIzbriši
  16. Magnifique blog que je suis très heureuse de connaitre. Bonne nuit et des bisous de Fany de la Réunion
    http://zoreillefany.canalblog.com

    OdgovoriIzbriši
  17. Voščilnica je prečudovita, hama manetki so pa tudi zelo lepo darilce, takole pisani na hladilniku narišejo nasmeh na obraz, tudi, če je zunaj slabo vreme,a ne?

    OdgovoriIzbriši
  18. Zelo lepa rožica. Prav posebna.
    In tvoje besede. Lepo si zapisala in všeč mi je tisto, ko praviš: nič ne grajam in podobno ... le spominjam se. Poleg vsega kar si že sama napisala, se jaz spominjam tudi tega, da so me učili in vzgajali v neki posebnosti praznovanja Dneva žena. Bolj zgodovinsko in globje in na ta praznik ikoli nismo gledali kot na nek vsesplošni praznik. Zato mi je mogoče bližji materinski dan. Je pa tako, da se vse spreminja, izgublja svoj prvotni pomen....kot 1.maj -praznik dela.

    OdgovoriIzbriši