sobota, 20. september 2008

Iz takšne so snovi kot sanje ...


Lovilec sanj je v ameriških kulturah domorodcev ročno izdelan predmet, osnovan na obroču (tradicionalno iz vrbe), v katerega je vpletena mreža. Lahko je tudi okrašen z različnimi predmeti, največkrat so to peresa.
Ameriški Indijanci verjamejo, da so sanje sporočila duhov iz onstranstva. Nekateri verjamejo, da lovilci sanj privlačijo sanje v svoje mreže, dobri duhovi najdejo pot skozi luknjo ter lebdijo med posvečenimi peresi nad spečimi ljudmi, slabi duhovi pa se ujamejo v mreže in se stopijo v jutranjem soncu. Spet drugi verjamejo, da cele noči lovi sanje, dobre in slabe in jih shrani, da se jih zjutraj spomnimo. (Iz Wikipedije)

Obesite lovilca sanj v svojo spalnico, idealno je tik nad posteljo, da bi uživali v prijetnih sanjah.

S pomočjo spodnjega tutorialčka (nekak mi danes ne gredo slovenske besede iz glave :( ) si ga boste lahko naredili sami. Lahko ga pa tudi naročite pri meni (bojamoja@gmail.com)


KAJ POTREBUJEMO
- obroč: lesen, kovinski, v originalu je vrbov, lahko izrežete kroge iz plastike ... pazite le, da bo obroč dovolj trden, da bo zdržal napenjanje mreže
- večbarvni garn, motovz, volno, usnjene trake, ...
- mekol, čopič
- posodici za lepilo in perlice
- perlice v treh niansah barve
- perje
- lepilni trak
- olfa nož, škarje
- papirnata brisačka, gumica



 Najprej z garnom ovijemo obroč. Obroč namažemo z mekolom in nato ovijamo z garnom. Klopko garna sem pred morebitnim nezaželenim srečanjem z mekolom zaščitila s papirnato brisačko (pa gumico sem dala čez, da je brisačka ostala na mestu).



Navijanje garna vam lahko vzame več kot uro časa - odvisno kako spretne ste.
Ko je obroč ovit, odrežete cca 3 metre garna. Na eni strani ga dobro privežete na obroč, na drugi pa z lepilnim trakom na tanko oblepite konico (da bodo šle perlice lepše na vrvico).


Na obroču si rahlo označite mesta, kjer naj bi se delali vozli na obroču. Priporočam, da obroč razdelite na vsaj osem enakih delov (najbolje 10-12), če imate obroč z 20 cm premera. Če ima obroč manjši premer, bo pač manj vozlov.

Tako naredimo vozel ...

... in ga dobro zategnemo.
Tako nadaljujemo cel krog na začrtanih mestih.

Da nam vrvica ne pobegne, si pomagamo s tem, da vozel primemo.Ko naredimo cel krog, nanizamo prvo perlico, nato pa po enakem postopku nadaljujemo z vozli. Pazimo, da naredimo vozel točno na sredini.
 
Še malo bolj nazoren diagram - modra barva prikazuje prvi krog, rdeča drugi krog, zelena pa tretjega. Tu se lepo vidi, da se pletenje mreže nadaljuje in NE zaključuje vsak krog.
Tista lila puščica na vrhu pa prikazuje, kam privežete konček, ki vam mora ostati, ko privežete vrvico na krog.


V tem primeru lovilčka sem nanizala izmenično perlice v dveh barvah, potem sem naredila en prazen krog, nato spet krog s perlicami, nato spet prazen, ... perlice sem dodajala dokler se je še dalo. Nato sem naredila še nekaj praznih krogov za lepši izgled mreže.

 Takole se konča prvi krog perlic. 





Pazite, da bodo v naslednjih krogih perlice vedno poravnane v isto smer - to pomeni, da bodo vse na levi ali na desni strani vozla - ne pa nekaj na levi, nekaj pa na desni strani.


Ko je prazen krog končan, nadaljujemo s krogom perlic.



Mreža je spletena.Naredimo le še zadnje popravke - konček garna, ki smo ga pustili na začetku pletenja mreže sedaj privežemo na nasprotno nitko. Odrežemo preostanek.
Konec nitke, ki nam je ostal pri pletenju ne odrežemo ...

... na njega bomo nanizali perlice v barvnem zaporedju in privezali perje. Konico peresa zataknite v perlice.Na konico garna damo še eno perlico in naredimo velik vozel.


Kot kaže slika si pripravite tri konce garna, tri kompletke perlic in šest peres.
En konček garna bo za obešalo - tukaj samo nanizamo tri perlice v barvnem zaporedju in konca zvežemo.
Na dva konca garna pa bomo pričvrstili peresa - najprej nanizamo barvno zaporedje perlic, naredimo vozel in vanj pričvrstimo dve peresi. Perlice zataknemo v konico peresa in jih na vrhu še dodatno pritrdimo z vozlom. na daljši konec garna, ki nam je ostal, damo eno perlico in naredimo velik vozel. 


Takole pritrdimo obešalo - vozel skrijemo v prvo perlico. Nad zadnjo naredimo dva vozla, da perlice ne zdrsnejo iz zanke.
Zanki s peresi obesimo na lovilčka - vsako na svojo stran.Tukaj priporočam, da lovilček obesite in tako najlažje uravnate višino zanke na lovilčku.





Tako. KONČANO.
Za nameček sem v mrežo vtaknila še tri peresa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar