sreda, 12. december 2012

izziv #71


 December ... tisti čarobni mesec ... ko snežinke ne kraljujejo le zunaj, temveč tudi na oknih in stenah ... ko diši v mamini kuhinji po medu, cimetu in klinčkih, potici, toplemu kruhu ... ko zasvetijo lučke na oknih in v otroških očeh ... ko je ob dolgih večerih tako enostavno ugasniti televizor, se usesti z otrokom in skupaj z njim pričarati to čarobno, skoraj pravljično vzdušje :) več je otrok, lepše je, lažje spet najdeš otroka v sebi :)
Na CRAFT-alnici zato ta mesec ustvarjamo z otroki in za njih :)


Jakob si je izbral, da za bralno značko najprej obnovi pravljico o Janku in Metki. Boljše si za praznični december ne bi mogel izbrati!
Ko je bil Matevž v 1. razredu, sem mu vsakič, ko sva se pripravljala na obnovo, dala nekaj za sabo, da je v šoli lažje pripovedoval. Da pa Jakob ne bi bil izjema, smo s skupnimi močmi tokrat pripravili čarovničino medeno hiško, ki jo je odnesel v šolo. Da pa ne bi bili doma prikrajšani, sta si fanta okrasila tudi svojo.


Največ, kar morate vedeti o izdelavi medenih hišk, boste najdli na portalu Sweetopia, vključno z receptom za najboljše medenjake, ki sem jih kdarkoli jedla in za ledeni sneg, ki ga uporabite kot lepilo in okras. Veliko različnih idej o okraševanju, pa najdete v mojem Pinterest albumu "cookies".

Recepta ne bom prepisovala, lahko samo dopišem, da sem namesto melase dodala skodelico medu in da imejte pri roki tudi še nekaj moke, če se vam bo testo čisto preveč lepilo na roke - jaz sem dodala še vsaj 100g moke. Količine zadostujejo za dve hiški.
Prav tako, če želite puhast beli sneg, beljake najprej stepite skoraj do trdnega in nato postopoma dodajajte sladkor v prahu - mešajte še 10 min, kot da bi delali španske vetrce. Za bolj tekočo varianto (super za okraševanje piškotov), pa stresite sladkor v nestepene beljake in nato mešajte cca 10 min.


Testo naj počiva v hladilniku vsaj nekaj ur. Na pomokani površini, jaz delam na pomokanem peki papirju, ga razvaljajte na cca 0,5 cm in s pomočjo šablon, ki si jih izrežete iz papirja, izrežete še hiško. Iz ostankov naredite okraske za hiško in piškotke za v lačna usta :) Lahko spečete tudi osnovo, na katero boste prilepili hiško.
Medenjake pečete cca 15 min na 175°C oz. toliko časa, da so zlato zapečeni. Hišico ohladite na rešetki, da se dobro strdi, piškotke pa še vroče polagajte v neprodušno posodo in tako ohranite njihovo svežino in mehkost.


Ledeni sneg ali royal icing  si napolnite v dresirno vrečko (jaz uporabljam navadno 1 ali 2 kg vrečko za živila). Tole je ena super finta iz Pinteresta, da vrečke ne rabiš držat v roki, ko jo polniš.


Najprej sem prilepila okna - želatino v lističih. Žal je nisem prilepila dovolj dobro in je kasneje z nekaterih okenc odpadla.
Hiško je potrebno lepiti postopoma, da se ne sesede. Dobro je, če podprete stranice, da ne razpade. Vse stike je potrebno dobro namazati s sladkim beljakom. Ko se spodnja osnova dovolj osuši (vsaj 4 ure ali še več), prilepite še streho.


Pri pripravi bombončkov in okraskov se lahko tudi zabavate ... mi smo v stilu "Minuta do zmage" štopali, koliko časa porabimo za razvrstitev bombončkov po barvah v kozarčke. Presenetljivo je Jakob opravil nalogo pol minute hitreje kot Matevž, oba pa sta potrebovala več kot tri minute.


Zdaj pa najlepši del ... PACKANJE in SLADKANJE :))) en bombon na hišico, enega v usta :)))) na vsakih pet bombonov pa še curek sladkega ledu :))


Svojo hišico sta fanta okrasila sama: Matevž je bil mojster, Jakob pa pomagač.


Pri hišici za v šolo je bila mojster mami, Jakob pa arhitekt in glavni podajalec bombonov :)


Hišica od blizu in iz različnih kotov.


Kaj narediti iz preostalih rumenjakov? Najbolj slastni odgovor se skriva v Gumbkovih orehovih gumbkih.

Na Miklavžev predvečer smo spet pekli parkeljne. Tokrat po receptu iz Okusno.je.
Edino, kar sem spreminjala, je to, da se mi je vsulo malo več sladkorja, kar se je na koncu pokazalo za pravilno :)


Na levi strani je parkelj, na desni pa Miklavž. Tako smo urezali testo in ga nato še nekoliko oblikovali.
Ne smejo manjkati rozine in mandlji ... mmmmm ... obožujem pražene mandlje.Iz ostankov testa sem naredila cimetove rolice: testo sem na tanko razvaljala, premazala s preostalim sladkim jajcem, posipala s cimetom in posula z ostankom rozin. Naslednjič bom dala rolice v papirnate košarice, ker so se spodaj malce prijele, prav tako mandljev ne bom pražila zraven, temveč jih bom napikala po vrhu rolic.


Letos pravega adventnega koledarja nimamo, ker je v decembru polno obveznosti in nastopov, če pa je še sneg zunaj, je pa skoraj nemogoče in nehumano zadrževati otroka v stanovanju :)

Pokukajte še k Manueli, Lili in Janji in na CRAFT-alnici sodelujte v izzivu!
.
.
.
.
Do naslednjič ... radi se imejte ♥ ♥ ♥

16 komentarjev:

 1. Uau tale hiška je prava umetnina in se mi ob njej res cedijo sline. Tudi okrašena je res prava paša za oči. lp

  OdgovoriIzbriši
 2. uauuu ostala sem odprtih ust...prekrasno!!!in verjamem, da tudi dišeče in dobro :)

  OdgovoriIzbriši
 3. ljepo je i kad se najmladi ukljuće u izradu kolača koji tada budu još slađi jer su ih oni radili. ugodan dan,tina

  OdgovoriIzbriši
 4. Bravo za tako prisrčno peko od A do Ž. Super ste in ti trenutki so prav gotovo neprecenljivi.

  OdgovoriIzbriši
 5. iii kako fantastična hiška :-))
  Čudovito ste jo oblikovali in prečudovito okrasili! Moj poklon :-))

  OdgovoriIzbriši
 6. Čudovita hiška. Vidim, da ste se zabavali in to je največ vredno :-)

  OdgovoriIzbriši
 7. Krasno hiško ste ustvarili s fantoma. Zelo je lepa in ne dvomim, da je tudi zelo dobra medena hišica prinesla veliko veselja . Veliko dobrot ste napekli v zadnjih dneh, pridni.

  OdgovoriIzbriši
 8. Koliko zabave je bilo pri ustvarjanju in končni izdelek je TOP,
  Lp Tamara

  OdgovoriIzbriši
 9. Uuuuu...to pa si zaposlila tvoje male ustvarjalce. Tako so lepe, da jih je skoraj škoda pojesti. Tudi po drugih dobrotah se mi kar sline cedijo. Bravo, res ste pridni... :)

  OdgovoriIzbriši
 10. Joj, te hiške so res tako super in lušne in slatke in cart. Jaz sem navdušena.

  OdgovoriIzbriši
 11. Super hiška, najbolj prisrčna pa mi je streha z minisi, bravo :)

  OdgovoriIzbriši
 12. Bravo, super ste, ekipa in izdelki, LP:)))

  OdgovoriIzbriši
 13. bravooooooooooooo, za vse ustvarjalce!
  hiške so res prelestno lepe!
  lp

  OdgovoriIzbriši
 14. Čudovito. Vse pohvale vsem mojstrom, ki so sodelovali pri ustvarjanju teh umetnin

  OdgovoriIzbriši