sreda, 15. februar 2012

Valentinčkove dobrote

Včeraj sem za valentinovo želela moje tri fante pogostiti z nečem majhnim, sladkim, v obliki srčka. Na misel so mi prišli minjoni, katerih pa nisem pekla že vsaj 8 let :(( Torej sem morala nujno preizkusiti, če je recept še pravi :))) 


 Recept sem našla na Gorenjkini strani, vendar ga ne najdem več - ali so ga umaknili ali pač nisem iskala dovolj podrobno. 
Ker Katarino zanima tudi recept, ga bom zapisala tukaj. 

Testo: 
- 8 jajc
- 5 rumenjakov
- 30 dkg sladkorja
- 20 dkg mehke moke
- vrečka vanilijevega sladkorja
- limonina lupinica  po okusu

Pečico vključimo na 210 °C.

Ločimo jajca, iz beljakov in dela sladkorja stepemo čvrst sneg. Rumenjake s preostalim sladkorjem penasto umešamo. Nato previdno umešamo moko in sneg. Masa mora biti puhasta, kot za torto.
Peki papir namastimo in nanj namažemo maso približno 1 cm na debelo (lahko tudi manj, če želite tanjše testo). Pečemo cca 10 min. Mase bi moralo biti dovolj za tri velike pekače.


 Maslena krema: 

- 6 dl mleka
- 15 dkg sladkorja
- 2 vanilijeva pudinga
- 2 jajci
- 1 jedilna čokolada (100 g)
- 2 žlici kakava 
- 1 vanilijev sladkor
- 2 žlici ruma
- 50 dkg masla

V 4 dl mleka nalomimo čokolado in sladkamo, ter pristavimo na ogenj. V preostalo mleko vtepemo oba pudinga, jajci in kakav. Pudingov podmet med hitrim mešanjem vlivamo v vrelo mleko. Ko se puding zgosti, ga odstavimo in v mrzli kopeli ohladimo. Med tem ga večkrat premešamo, da se ne naredi kožica. V ohlajenega vmešamo vanilijo in rum.
Maslo mora biti zmehčano, na sobni temperaturi.
V penasto razmešano maslo po žlicah vmešavamo pudingovo kremo.


Kremo namažemo na  prvo ploskev biskvita, nanjo naložimo naslednjo in jo namažemo ... jaz namažem tudi vrhnjo plast, ni pa nujno.
Ko imate vse zloženo in namazano, postavite pekač za par ur v hladilnik, da se maslena krema strdi, da se lahko pecivo razreže.
Razrežite na poljubne kose, oblike, vendar najprej preverite, kako velike imate papirčke, ki jih drugače uporabljate za mafne, da ne boste rezali prevelikih kosov, ne pa tudi premajhnih :)

Za obliv potrebujete čokoladno kuverturo, najboljša je grenka, za okras pa še nekaj bele. Koliko kuverture potrebujete je odvisno od tega, kako ste radodarni :) če želite več čokolade jo potrebujete več. Za polovično maso sem porabila 250 g, ker je bila zelo gosta, sem pa dodala še nekaj olja.
Jaz minjone oblivam tako, da jih držim na vilici in oblivam z žlico, nato pa odlagam na rešetko za hlajenje tort oz. peciva. Lahko odlagate tudi na rešetko iz pečice ali pa kar direktno v papirčke od mafnov.

Le še ohladite in božanska sladica je tu :)


Kako pa sta za valentinovo ustvarjala Matevž in Jakob, lahko preverite s klikom na spodnjo slikico.


11 komentarjev:

  1. mmmm mjami... super izgledajo... kar lušte si mi naredila=) In pa hvala za recept, ga bom sigurno ob priliki poizkusila, morda že ta vikend... Lep dan še naprej...pappa

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako izgledajo slastni, pa tako lepo okrašeni! Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Simona,hvala za recept. Moji bodo verjetno drugačne oblike:))) Še enkrat pa tudi tule pohvalim fantove srčke. Krasni ste!

    OdgovoriIzbriši
  4. Saj to so čokoladne sanje :). Hvala za navodila, sem jih shranila.
    Krasna so darilca, ki sta jih pripravila fanta. Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Wau, super izgledajo tile srčki. Hvala za recept. Lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Čudovito, se mi kar sline cedijo, saj obožujem sladkarije. Tvojedva sta pa tudi ustvarjalni tip ;) LP

    OdgovoriIzbriši
  7. Super izgledajo, verjamem da so bili tudi dobri!Hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  8. mnjami....so se mi kar sline pocedile :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Podoba mi się Twój przepis - może spróbuję :-)?
    Pozdrawiam

    OdgovoriIzbriši